Noderīgi

Tekstila šķiedras, audumi

tekstila škiedras, audumi
AKRILS

Akrils ir sintētiski iegūts materiāls, izmantojot naftas blakusproduktus. Tas ir krāsu noturīgs, mīksts, neburzīgs un viegls, neveļas un nav alerģisks. Akrilu pievieno vilnai, neilonam un kokvilnai

BAMBUSS

izcelsme dabīgā bambusa šķiedra. Bambusa izstrādājumi ir īpaši elpojoši un antibakteriāli, labi absorbē sviedrus un atvēsina ķermeni, aizsargā no UV stariem. Bambusa audumu šķiedras parasti apvieno ar kokvilnu vai vilnu, kā arī elastānu, tā uzlabojot auduma izturību.

BATISTS

dabīgas izcelsmes, no īpaši smalkiem pavedieniem austs, izcili viegls un plāns kokvilnas audums.

DAMASTS

blīvs zīda vai kokvilnas audums ar ieaustiem ornamentiem.

DŽERSIJS

trikotāžas audums, kas nav īpaši elastīgs. Tradicionāli džersija audums tiek austs no vilnas, bet ir pieejams arī kokvilnas, zīda vai pat sintētiskās šķiedras audumu veidi. Elasticitātes nolūkā, tam tiek pievienots elastāns.

FROTĒ

biezs, mīksts, cilpains kokvilnas audums. Cilpiņu daudzumu mēra g/m2, jo smagāks audums, jo vairāk cilpiņu, biezāks un labāk uzsūks mitrumu.

KAPOKS

tekstilšķiedras, kas iegūtas no kapoka (Ceiba pentandra) sēklu lidpūkām. Kapoks ir 60-70m augsts Malvu dzimta (Malvaceae) koks, kas aug tropiskajā joslā, tā šķiedra ir pazīstama arī kā Javas kokvilna. Šķiedra pēc izskata un taustes atgādina tradicionālo kokvilnu, ar brūnganu nokrāsu, dabīga un elpojoša šķiedra

KOKVILNA

dabīgā šķiedra, kuru iegūst no kokvilnas augiem. Ļoti izturīgs, gaisa caurlaidīgs materiāls, kas spēj uzsūkt līdz pat 27 reizēm vairāk mitruma nekā pati sver.

LINS

dabīga šķiedra, kuru iegūst no linu stiebriem. Linu audumam ir raksturīga stingrība un izturība, tas maz uzņem aromātus un netīrumus. Linu audums nav elastīgs, tāpēc tas ātri saburzās. Ļoti labi uzsūc mitrumu un ir gaisa caurlaidīgs.

PERKALS

dabīgas izcelsmes kokvilnas audums, austs audekla tehnikā, kvalitātes ziņā līdzīgs satīnam, tomēr tas nav spīdīgs un gluds, bet ir blīvāks un matēts.

SATĪNS

audums satīna pinumā, kuram veikta apstrāde, kas piedod izturību, gludumu, spīdumu, padara to maigāku. Satīns ir dārgāks un kvalitatīvāks par parasto kokvilnas audumu. Audums satīna pinumā var būt gan no vilnas, gan zīda, gan kokvilnas, kā arī ar sintētikas piejaukumu. (“Spilvenu nams” sortimentā ir tikai 100% kokvilnas satīna izstrādājumi).

TENCEL

dabīga šķiedra, kas sastāv no celulozes. Dabīgais izejmateriāls – koksne, kas noteiktas apstrādes rezultātā kļūst par tencel. Tencel audumam ir lieliska gaisa caurlaidība, kas nodrošina gaisa cirkulāciju un mitruma absorbēšanu, tas ir mīksts un patīkams pieskārienam.

VELŪRS

samta auduma veids, kuru izgatavo no kokvilnas vai poliestera. Audums ir mīksts, biezs, viegli kopjams.

VISKOZE

dabīgas izcelsmes koksnes celulozes šķiedra, no kuras ķīmisko procesu rezultātā tiek iegūta medum līdzīga celulozes masa, ko ar speciālām iekārtām savērpj par stipru, izturīgu materiālu, pēc īpašībām līdzīgu kokvilnai.

ZĪDS

dabīga šķiedra, kuru iegūst no zīdtauriņu kāpuru kūniņām. Zīds ir ļoti gluds un patīkams ādai, palīdz saglabāt dabīgo ādas mitrumu, saskarē ar ādu tam ir mazāka berze. Zīdam ir izcilas ventilācijas spējas, nekarsē, antialerģisks, atvaira putekļus. Zīds ir visilgāk kalpojošais materiāls.

ŽAKARDS

ir mākslīgais zīds. Bieži: kokvilna – 50%, sintētika – 50%. Audums ir blīvs un stingrs, ar gludu struktūru. Audums var būt arī 100% kokvilna.

Pievienot komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta Obligātie lauki ir atzīmēti *