Noderīgi

Zīda kopšana mājas apstākļos

Kā droši un efektīvi mazgāt zīdu mājas apstākļos? Runājot par tik smalku un vērtīgu materiālu kā zīds, mēs zinām, ka vēlaties būt uzmanīgi, lai mazgājot un kopjot to nesabojātu. Mēs apkopojām delikātas kopšanas padomus, lai Jūs varētu justies droši mazgājot zīdu mājās. Pat, ja zīda procentuālais daudzums izstrādājumā ir neliels, ir svargi ievērot šos kopšanas padomus.

Vispārīgi padomi zīda kopšanai

Pateicoties zīda dabīgajai struktūrai, kas atvaira putekļus un netīrumus, zīdu nav nepieciešams mazgāt tik bieži kā citus izstrādājumus. Bieži vien pietiek ar to, ka zīda izstrādājumu izvēdina. Labs padoms ir tīrīšana ar tvaiku, kas palīdz ātri atsvaidzināt. Tvaiks ne tikai izlīdzina krokas, bet arī iznīcina baktērijas.

  • Nepieļaujiet zīda saskari ar līdzekļiem, kuri satur alkoholu, piemēram, smaržām un matu laku.
  • Neatstājiet uz ilgu laiku zīda izstrādājumus tiešos saules staros, to iespaidā krāsa var mainīties un kļūt dzeltenīga.
  • Ja rodas traipi, nemēģiniet tos berzēt samitrinot ar ūdeni. Traipa mazgāšanas vietā, krāsa kļūs bālāka. Tā vietā izmazgājiet apģērbu.

Pirms mazgāšanas

Zīda audums ir jāizgriež uz kreiso pusi. Kaut arī zīdu var mazgāt, ir svarīgi ņemt vērā, ka zīda auduma krāsa var brukt un iekrāsot citus mazgāšanā ieliktos izstrādājumus. Ja, piemēram, viens un tas pats izstrādājums ir nevienkrāsains, pastāv iespēja, ka krāsa nedaudz bruks. Lai veiktu auduma krāsas noturības testu, izvēlaties kādu neuzkrītošāku izstrādājuma daļu un iemērciet to siltā ūdenī. Ja ūdens iekrāsosies, būs skaidrs, ka arī mazgāšanas procesā izdalīsies krāsa. Šādā gadījumā, būtu labāk izstrādājumu tīrīt ķīmiskajā tīrītavā. Ja izstrādājums ir vienkrāsains, tad to vienkārši mazgā atsevišķi vai kopā ar līdzīgas krāsas izstrādājumiem. Ja krāsa nedaudz brūk, tas ir normāli, tā vienkārši ir dabīgā šķiedra līdzīgi kā citu dabīgo pavedienu dzija, kas nedaudz izdala krāsu. Pēc mazgāšanas nebūs pamanāmas nekādas krāsas izmaiņas. Ir svarīgi arī ņemt vērā, ka pēc mazgāšanas zīda audums nedaudz maina savu tekstūru.

Zīda mazgāšana ar rokām un skalošana

Zīdu var mazgāt ar rokām, un tas bieži vien ir labākais veids, kā nodrošināt auduma izskatu. Mazgāšana ar rokām vienmēr ir labākā un drošākā zīda mazgāšanas metode. Ielejiet mazgāšanas tvertnē vēsu ūdeni un pievienojiet tam zīda mazgāšanai paredzēto līdzekli. Iegremdējiet izstrādājumu un viegli ar rokām sajauciet to ar ūdeni, lai vienmērīgi samitrinātu. Mērcē līdz 30 minūtēm. Skalojiet aukstā tekošā ūdenī, līdz no izstrādājuma ir izskalots mazgāšanas līdzeklis. Neizgriezt. Tā vietā maigi izspiest ūdeni saspiežot izstrādājumu starp plaukstām vai pret izlietnes malu, vai nosusināt to ar dvieli.

Padoms: lai viegli un droši izmazgātu traipus, pievienojiet ūdenim nedaudz etiķa. To var darīt gan mazgājot ar rokām, gan veļas mašīnā.

Zīda mazgāšana veļasmašīnā

Ja ir plānota mazgāšana veļas mašīnā, lai panāktu vislabāko rezultātu, ir jāievēro šādi padomi:

  • Izgriezt izstrādājumu uz kreiso pusi un ievietot to veļas mazgāšanas maisiņā, lai nodrošinātu labāku izstrādājuma aizsardzību.
  • Izvēlaties delikātu, zīdam paredzēto mazgāšanas ciklu. Pārliecinieties, ka ūdens temperatūra būs vēsa un nepārsniegs 30C, centrifūga ir nofiksēta uz vislēnāko režīmu, vai izslēgta, pievienojiet speciālu, nebalinošu zīda mazgāšanas līdzekli tādā daudzumā, kas atbilst veļas mašīnas jaudai un mazgāšanā ievietotās veļas apjomam.

Zīda tīrīšana ar tvaiku

Ja ir nepieciešams izgludināt šuves, auduma izlīdzināšanai iesakām lietot stīmeri jeb tvaika gludekli.

  • Stīmeris ir viegli un ērti lietojams zīda izstrādājumu kopšanai, izstrādājumu izlīdzina vai pakar uz drēbju pakaramā un tvaicē kamēr izgludinās krokas.
  • Tvaika apstrādi var veikt gan no kreisās, gan labās puses.
  • Zīda audumu kopšanai iesakām izvēlēties kvalitatīvu stīmeri.

Padoms: Ja stīmeris nav pieejams, var tvaicēt arī novietojot virs alternatīva tvaika avota (katliņš ar vārošu ūdeni), lai panāktu līdzīgu efektu.

Zīda gludināšana

Zīdu drīkst gludināt. Iesakām gludināt augstā temperatūrā un ar tvaiku, bet zīdu ir jāpārklāj ar dvieli, tas nedrīkst būt tiešā saskarē ar gludekli. Gludināt vēlams no kreisās puses. Ja gludina pašu zīda audumu, tad gludekļa temperatūrai ir jābūt zemai, tādai, kas ir piemērota zīdam, vai kā norādīts izstrādājuma kopšanas instrukcijā.

Pievienot komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta Obligātie lauki ir atzīmēti *